Moss, byen på solsiden

Moss, byen på solsiden, ligger 60 km sør for Oslo i vakre Østfold kommune.

Historie:

Moss kommune facebook

Moss.kommune.no – Facebook.com

Moss var den tolvte byen i Norge som fikk bystatus, dette skjedde i 1720. Den viktigste historiske begivenheten som har funnet sted i byen, må være undertegnelsen av det som kalles Mossekonvensjonen. Det skjedde 14.8.1814, da kongen undertegnet en våpenhvile mellom Norge og Sverige. Denne viktige dagen er offisiell flaggdag i byen og hvert år er det folkefest på denne tiden, med mange kulturelle innslag.

Vakker beliggenhet

moss norge

wikipedia.org – moss

Moss ligger vakkert til ved Oslofjorden og innsjøen Vannsjø. Det er kort vei til både Sverige og hovedstaden Oslo. Egen internasjonal flyplass er det også, kun ti minutter sør for byen. Beliggenheten gjør at Moss kan by på et utall strender, du trenger mer enn en uke for å nå over alle. Mossemarka og Jeløya byr i tillegg på mange flotte løyper, der du kan gå på ski om vinteren eller løpe, gå eller sykle ellers i året.

Konventionsgaarden og Refsnes Gods

Konventionsgaarden er fra 1778 og det var her Mossekonvensjonen ble undertegnet. Hotell Refsnes Gods ligger på Refsnes på vakre Jeløya og er et hotell med en helt spesiell atmosfære. Hotellet er kjent for sin kunstsamling og for vinkjelleren. Dersom de ansatte har tid, tar de deg gjerne med på en omvisning. Det er også fullt mulig å spise i hotellets restaurant, men det vil nok være lurt å bestille bord på forhånd.

Møllebyen

I byens sentrum finner du Møllebyen. Møllebygningene rett ved fossen, inneholder nå byens kino, bibliotek, kontorer, restaurant og pub.

Gårder

Østfold er et jordbruksfylke og rundt Moss er det flere av dem. Carlberg Gård har konserter og markeder gjennom året, det finnes ulike gårdsbutikker og gårder med både gallerier og kafeer.

Alby

Jeløya har mange vakre områder. Alby er et av dem og her kryr det av turgåere i helgene. Alby huser Galleri F15 og en kafe som er berømt for sin kringle, med hemmelig oppskrift. Er det ikke plass inne i kafeen er det deilig å slenge seg ned på den store gressplenen utenfor.

Våler aktivitetspark

Trenger ungene eller de voksne å bli kvitt litt ekstra energi, er det bare å legge turen til aktivitetsparken i Våler. Her kan dere svinge dere høyt oppe i trærne og grille i lavvoene på stedet.

Shopping og restauranter

Moss kan by på flere kjøpesentre og noen små uavhengige butikker. Er du på jakt etter noe helt spesielt, bør du legge turen innom Østenfor like ved Rygge Storsenter. Der er du garantert å finne det ikke alle andre har. Er du sulten, kan byen ordne det og. Her finnes det sushi og pizza, hyggelige lunsjkafeer og gourmetrestaurant.

The Beauty of Moss, Norway

Moss Guide – Norge